Basın Bülteni
 
ÇAĞRI SARAY
 
“OUTSIDER”
 
9 Ocak  – 21 ŞUBAT 2015
Kuad Galeri
Süleyman Seba Cad. 52 Akaretler, Beşiktaş, İstanbul
OUTSIDER (dışardaki) başlıklı sergide Çağrı Saray’ın  sunduğu yapıt topluluğu, onun kimlik sorgulamaları, kişisel tarihi, ev-mekan kavramı ve kentsel ortamın toplumsal-siyasal anlamları üstüne görsel düşüncelerini yansıtan desenleri, gravürleri, fotoğraf ve videolarının yerleştirmesini oluşturuyor.
 
OUTSIDER başlığı, yapıtların içeriği ve biçiminden çok, Saray’ın  yerel ve küresel yaşam koşullarını sarsan zorlayıcı güncel siyasal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerinde sanatçı olarak durumu/duruşu ile ilgilidir. Yapıtların içerik ve biçimleri bu karşı çıkılabilir koşulların çeşitli özellik, süreç ve anlarını titizlikle haritalandırıyor.
Saray, İstanbul’un oldukça rekabetli sanat ortamına çıkışından bugüne tedirgin anlatıları, sıradan yaşam sahnelerini ve gündelik nesneleri resimleyen özgül desenleriyle öne çıktı. Güçlü, kararlı çizgiler bu resimlerde çoğalarak, görsel belleğin dün ve bugün hattındaki akışına gönderme yapan hareketli imgeler oluşturuyor. Bu sergideki resim, fotoğraf ve videodan oluşan güncel işleri de kuşkusuz onun bu temel kavram ve biçiminden kaynaklanıyor, ama çok yönlü değerler ve özel efektler yansıtıyor.
 
             Çağrı Saray’in işleri daha önce Kuad Galeri’de çizgi ile yapılmış imgelere odaklanan  “OnLine” adlı sergisinde gösterilmişti (Kasım-Aralık 2013). O sergi günümüzde sanatçıya yeni bir yön ve amaç gösteren çizgiyi öne çıkarıyor, izleyiciyi sanatçıların çizginin geleneksel ve güncel teknikleri ile süregelen ilişkisine tanıklığa çağırıyordu. Çizginin bilgisayar ve videonun çeşitli  uygulama olanakları ile birlikte  düşünce ve düşgücünün hala en hızlı ve yalın ifadesi olarak sanatçıya motivasyon verdiği savunuluyordu.
 
             Saray’ın ilişkisel estetik yöntemi, siyasal, toplumsal ve kültürel kavram ve içerikler ve çeşitli çizgi teknikleriyle  üretilmiş imgeleri izleyici için taze bir bakış ve algılama sunuyor. Yalınlığı ve karmaşıklığı bileştiren çizgilerle oluşturulan bu imgeler çözümlenebilir ve anlaşılabilir metaforlar öneriyor. Çizgi yinelemesinin oluşturduğu oyun izleyicinin bakışını özgürleştiriyor. Saray, sert programlı tüketim ve medya güdümlü görsel kültürün egemenliğine karşı yalın- ama çekici ve muhalif- bir düşünce seçeneği sunuyor.
Detaylı bilgi ve satış için: kuad@kuadgallery.com