“Bir mum yakmak, karanlığa lanet okumaktan iyidir.”

“Büyük Resim – İHEB 70. Yılı Sergisi Günümüzde “Büyük Resim”den oldukça sık bahsediliyor. Bu, yalnız yönetenlerin görebildiği, bunun bir parçası olmayanların anlamaktan aciz kaldığı, otoritenin istediği gibi tanımladığı kaypak bir zemin.

Hak savunucularının varlık sebebi ise bunun zıddıdır. Onlar büyük resimle ilgilenmezler. Onların işi iğneyle kuyu kazmaktır. Hak ihlallerinin çığrından çıktığı alanlarda sabırla, günbegün uğraşarak kazanım elde ederler. Bunun içinse her koşulda tek bir kriterleri vardır, insan hakları.

Büyük Resim bir illüzyondur. Bu muğlaklıklar dünyasını tersine çevirmek için, hatırlatmak ve umudu güçlendirmek için bir arada olmak, üretmeye devam etmek verilecek en iyi cevaptır.”

 

2018 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70. yılı

“Her insan özgür; onur ve haklar bakımından eşit doğar. Akıl ve
vicdanla donatılmış olup birbirine karşı kardeşlik anlayışla
davranır.”
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Madde 1

Uluslararası Af Örgütü, 1961 yılından beri insan hakkı ihlallerini sona erdirmek ve daha özgür bir dünya yaratmak için çalışıyor. Amacı, her insanın İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tarafından kabul edilen
insan haklarına ve diğer tüm uluslararası insan hakları standartlarına erişebilmesini sağlamak. Bunun için dünyanın dört bir yanında 216 ülke ve bölgede, 7 milyondan fazla destekçisiyle, herkesin insan
haklarını kullanabilmesi için mücadele ediyor.
Son yıllarda dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe artan politik baskıları, kutuplaşmayı ve bunun beraberinde getirdiği hak ihlallerini tüm dünyaya duyurmak için kampanyalar yaptı. Mülteci hakları, ifade ve basın özgürlüğü, keyfi tutuklamalar, LGBTİ hakları, cezasızlık gibi pek çok alanda sahada çalışıyor ve davaların göz önünde kalması, unutturulmaması için yoğun çaba sarfediyor.
Bu derece hızlı akan bir gündemde en büyük sorunlardan biri belleksizleştirme politikalarıyla mücadele etmek. Hafızamıza sahip çıkmak için dayanışmaya ve umuda hepimizin ihtiyacı var. İnsan Hakları Bildirgesi’nin 70. yılında, insanca, özgürce, eşit bireyler olarak yaşamak için hâlâ çok çalışmak gerekiyor. Bu önemli yıl dönümünü kutlamak, umudumuzu tazelemek, hep beraber bugünlerden yarına bir söz bırakmak istiyoruz. Hak ihlallerinin olmadığı bir geleceği tasvir etmek mümkün, bunun için en kuvvetli aracın sanat olduğuna inanıyoruz.
Bu amaçla Af Örgütü, 2018 yılı boyunca İHEB’in 70. yılını kutlamak, evrensel insan haklarınınTürkiye’de bilinirliğini artırmak ve hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.
Bu projenin bir parçası olarak, İHEB’in içeriğini farklı disiplinlerden çeşitli sanatçıların gözüyle ele alan bir de sergi düzenlenecek. Sergimizin birinci ayağı Ekim ayında Ankara’da, ikincisi 20 Kasım-10 Aralık tarihlerinde İstanbul DEPO’da yer alacak. Serginin devam ettiği haftalar içinde insan hakları üzerine sanatçılar, gazeteciler ve hukukçuların katılımıyla çeşitli söyleşiler ve eğitimler de gerçekleştirilecek.
Bu yolculukta bizimle beraber olmanızdan büyük onur ve mutluluk
duyarız.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
www.amnesty.org.tr