İntihal mi / Hal mi” isimli sergi için ürettiğim 9 gravürden oluşan “Geometrik Düzenleme” isimli iş, sanatçı Özlem Günyol ve Mustafa Kunt’un “Haziran 2013” isimli çalışmasından hareketle kurguladığım bir çalışma.


2013, Türkiye’nin siyasi tarihinde bir kırılma noktası niteliğinde; neredeyse tüm Ortadoğu’da eşzamanlı cereyan eden toplumsal refleksin Türkiye’deki karşılığı olarak düşünebileceğimiz Gezi Direnişi’nin gerçekleştiği anın bir temsili olarak anıtsallaşmış Atatürk Kültür Merkezi, dönemin tanıklığının izlerini taşıyan bir mimari yapı. İktidar tarafından yıkılmış olan ve yeniden inşa edilen bu yapı, sadece Gezi Direnişi ile değil, Türkiye’nin yakın tarihi açısından kuşkusuz en önemli hafıza mekanlarından biri. 2014’te gerçekleştirdiğim desenlerden, gravürlerden ve haritalardan oluşan “Bellek Mekanları” ve “Unutmanın Eşiği” isimli serilerinde de öne çıkan AKM, Özlem Günyol ve Mustafa Kunt’un “Haziran 2013” isimli çalışmasında sadece yüzey ölçüsü olarak kendini vareden görünmez bir özne olarak karşımızda. Bu çalışmayla ilişkili olarak ve daha önce ürettiğim serilerin bir devamı niteliğinde olan “Bellek Mekanları: AKM” isimli iş ise; AKM’yi 6 eşit parçaya bölüyor. Bu 6 eşit parça ise biraraya gelerek tek bir gravürü oluşturmaktadır. Beyaza beyaz, gofre olarak ortaya çıkan resmin sunumunda kullanılan 6 çerçevenin oluşturduğu dikdörtgen form yine AKM’nin dış cephesinin ölçüsüne eşit olarak kurgulanmıştır.

Artık karşımızda duran tek bir dikdörtgen formun karşılığı, bir negatif ya da pozitif alandan öte, kolektif hafızamızın bir izdüşümüne dönüşmüş durumda.