Bitmiş İş Projesi, içinde farklı uygulamaları; yapıt üretimine dair çok sayıda metni ve proje eskizini ve içerikle ilişkili olarak kurgulanmış bir performansı ve enstalasyonu kapsamaktadır. ‘Bitmiş İş’in ne olduğuna dair düşünsel pratiklerin yanı sıra, bir işin üretim aşamasının evreler halinde ayrıştırılarak sürecin bir dökümünü çıkarmak; süreci bizatihi işin kendisi olarak kurgulamak ve proje çalışmalarını araçsallaştırarak yeni işler uygulamak bu projenin hedefleri arasındadır.

Proje kapsamında gerçekleştirilmiş dört işten biri olan ‘Bitmiş İş nedir?’ cümlesi, bu projenin temel sorusunu görünür kılarken, ‘Bitmiş İş’in ne olduğuna dair zihinde uçuşan -söylenmeyen fakat her zaman düşünülen- soruları arkaarkaya sıralayan diğer bir metin, en yalın haliyle sorunsalı ortaya koymaya çalışıyor.

Bir devlet kurumunda (Güzel Sanatlar Fakültesinde) öğrencilere-sanatçı adaylarına adeta bir ders anlatırcasına uygulanmış olan performans; bir işin nasıl üretildiğine dair önerileri karatahtaya beyaz tebeşirle çizerek ‘Bitmiş İş’in nasıl ‘üretildiğine’ dair süreci subjektif bir biçimde ortaya koyan ve süreci bir yemek tarifi gibi formülize eden bir önerme niteliğindedir.
Her türlü küçük kağıda, defter yaprağına ya da bir faturanın arkasına çizilmiş proje eskizlerinin tek tek çerçevelenerek bir duvara yerleştirilmesinden oluşan diğer bir iş ise, düşüncenin realize olduğu ve en ham haliyle Bitmiş İş’in yerine geçtiği bir enstalasyon olarak sergilenmiştir.

Karışık Teknik | 26x120 cm | 1999